Bir Amerikan Profesörü, rap müziğin Bronx ve Brooklyn caddelerinden ziyade Ortaçağ'daki İskoç pub'larından doğduğunu iddia etti
Profesör Ferenc Szasz rap savaşı denilen iki ya da daha fazla kişinin performans şeklindeki atışmalarının antik Kaledonya'ya (İskoçya) ait bir sanat olduğunu ve oradan türediğini savundu.
Teoriye göre, İskoç köle sahipleri bu geleneği kendileriyle beraber Amerika'ya taşımışlar, daha sonra köleler tarafından benimsenmiş ve geliştirilmiş, yıllar sonra da rap müziği olarak ortaya çıkmış.
Profesör Szasz İskoçya'daki bu geleneksel müsabakaların ve rap savaşlarının arasında bir bağlantı olduğundan emin. Ünlü rapçi Eminem'in oynadığı 2002 yapımı 8 Mil/8 Mile filminde de bu durum işlenilmiş.
Profesör, İskoçların sık sık kabalığa varan bu sözlü düello gelenekleriyle, şehir merkezindeki varoşlarda yaşayan Afro-Amerikan gençliğinin kültürüyle benzer olduğunu söyledi. "İki kültürde de taşlama anlamında yüksek noktalara ulaşılıyor. Hiciv kültürünün bu kadar ustaca kullanımı, bu sözlü düelloyu dövüşmeye ramak kala doruk noktasına ulaştırıyor."
New Mexico Üniversitesi'nden Amerikan ve İskoç kültürleri hakkında uzmanlaşan akademisyen, bu yeni araştırmanın tarihsel içeriğiyle ilgili Robert Burn'ün çalışmasından bir bağlantı kurmuş.
Bu kültüre dair en meşhur bilinen örnek, 16. yüzyılda iki rakip şairin giderek artan tansiyonla birlikte açık seçik ve kafiyeli bir şekilde hakarete varan boyutlarda atışması, IV. Kral James hükümdarlığı zamanına dayanıyor.
Yale Üniversitesi'nden Profesör Willie Ruff da İskoç köle sahiplerinin Afro-Amerikan müzik geleneğinin gelişimde derin etkisi olduğu konusunda hemfikir. Bu sözlü düello ve rap savaşlarının karşılaştırılması açısından ise profesör şöyle diyor; "İki insan bir ritüel şeklinde gerçekleşen sözlü düellolarla birbirleriyle çatışıyorlar ve kazananın son sözü söylemesiyle birlikte kaybeden sessizliğe gömülüyor."
www.taraf.com.tr/haber/24681.htm